SUOMEKSI
IN ENGLISH

Suomen Kääpiösnautserikerho ry - Finska Dvärgschnauzerklubben rf

Harrastaminen

Harrastamaan kääpiösnautserin kanssa

Kääpiösnautseri on reipas ja kestävä pieni, ”suuri” koira. Sen kanssa voi harrastaa monipuolisesti mm. näyttelyitä, tokoa, agilityä ja lisäksi kääpiösnautseri on innokas nenän käyttäjä ja koiria on koulutettu mm. etsimään kadonneita koiria. Lisäksi kääpiösnautseri sopii hyvin mukaan moneen menoon, lenkille, sienimetsään ja vaikka verijäljelle.

Kääpiösnautseri ei kuitenkaan ole kaikista helpoiten koulutettava rotu, vaan se vaatii ohjaajalta pitkää pinnaa, kekseliäisyyttä ja huumorintajua. Kääpiösnautseri on älykäs rotu, joten sen kouluttaminen on helppoa, mutta samalla älykkyys voi olla se koulutusta hankaloittava tekijä. Jos kääpiösnautseri ei saa palkkaa, kun se tekee töitä, se lopettaa nopeasti tekemisen, tai jos koira palkataan väärään aikaan niin koira menettää mielenkiinnon epäselvään ohjaukseen. Kääpiösnautsereiden luonteissa on eroja, mutta useimmat koirat on helppo palkita namilla ja leikkimisellä. Ja vaikka kääpiösnautserin kouluttaa miten hyvin tahansa, niin se voi silti keksiä jotain ihan omaa kivaa.

Esimerkkinä kääpiösnautseri saattaa kesken TOKO- kokeen  luoksetulon päättää, että liikkeenohjaaja on tosi ihana ja suorittaa luoksetulon hänen luokse. Hetken istuttuaan liikkeenohjaajan vieressä koira lopulta tulee ohjaajan viereen itseensä tyytyväisenä häntää heiluttaen. Joten huumorintajua tarvitaan välillä rutkasti. Jotkut kääpiösnautserit kokeilevat tosissaan täytyykö aina totella ja silloin tarvitaan pitkää pinnaa ja päättäväisyyttä. Mutta kun tämän kerran tekee koiralle selväksi, niin kääpiösnautseri on ihana, rehellinen ja uskollinen harrastuskaveri, joka tekee parhaansa ja nauttii yhdessä tekemisestä.


Kääpiösnautseri ja agility

Agility tarkoittaa sanakirjan mukaan ruumiillista ketteryyttä ja notkeutta ja henkistä nokkeluutta ja terävyyttä. Tämä sanakirjan selitys kuvaakin hyvin sitä mistä agilityssä on kyse. Agilityrata koostuu erilaisista esteistä. Hyppyesteitä ovat tavalliset hypyt, muuri, pituushyppy ja rengas. Kontaktiesteitä ovat puomi, keinu ja A-este. Kontaktiesteillä koiran pitää sekä esteelle tullessa, että siltä poistuessa koskettaa ns. kontaktialuetta. Lisäksi radalla voi olla putkia, umpitunneli ja pujottelu. Rata tulee suorittaa oikeassa järjestyksessä, mahdollisimman vähin virhein ja mahdollisimman nopeasti. Aikaa tärkeämpää on kuitenkin että virheitä ei tule. Agilityssä koirat on jaettu kolmeen kokoluokkaan ja näistä luokista kääpiösnautserit kilpailevat mini-ja mediluokissa. Minejä ovat alle 35cm korkeat koirat ja medejä ovat 35-43cm korkeat koirat.

Lisätietoa lajista ja kilpailuista löytyy mm. seuraavasta osoitteesta: www. agilityliitto.fi kääpiösnautserikerhossa toimii myös agilitytoimikunta, joka järjestää koulutuksia eri tasoisille koirakoille. Toimikunnan toiminnasta saa tietoa kerhon sivuilta ja kursseista voi kysellä osoitteesta agility(at)kaapiosnautseri.net

Agility on siis sopiva laji myös kääpiösnautserille, kunhan ohjaaja on valmis tekemään töitä. Agilityyn, kuten kaikkeen harrastamiseen kääpiösnautserin kanssa, vaaditaan ohjaajalta pitkää pinnaa, kekseliäisyyttä ja huumorintajua.  Agilityssä ja kaikessa koulutuksessa, palkkaaminen on se tärkein juttu. Koiraa voi palkata nameilla, leluilla ja kehuilla. Se mikä millekin koiralle sopii, selviää kokeilemalla. Agility kannattaa aloittaa jonkun seuran tai yksityisen koirakoulun alkeiskurssilla, jossa koiralle ja ohjaajalle opetetaan oikeat ja turvalliset tavat suorittaa esteet. Tärkeää on myös alusta asti huolehtia koiran alku- ja loppuverryttelystä.

Koiran kanssa harrastamisesta voit lukea lisää Kennelliiton kotisivuilta