Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska

Apuamme tarvitaan: uraauurtava shunttitutkimus Helsingin yliopistossa

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta on ryhtymässä rotumme  kannalta huipputärkeään tutkimushankkeeseen, joka on uraauurtava Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Parhaimmillaan sen tulosten perusteella saadaan torjuttua yhtä kääpiösnautsereiden tyyppivaivoista, maksashunttia. Siihen kuitenkin tarvitaan kasvattajien myötävaikutusta – kerhon henkinen ja taloudellinenkin tuki meillä jo on.

Nyt ensimmäisessä vaiheessa, elokuussa, käynnistyy pilottitutkimus, jonka tarkoitus oheisen yliopiston tiedotteen sanoin on “selvittää ja ennakoida tutkimukseen mahdollisesti liittyviä ongelmakohtia niin, että varsinaisen tutkimuksen aikana näytteiden kerääminen, tutkiminen ja tulkinta etenevät sujuvasti.” Tiedotteessa kerrotaan lisää tutkimuksen perusteista ja käytännöistä, joten siihen kannattaa perehtyä.

Tämä ei siis ole Suomen Kääpiösnautserikerho ry:n hanke, vaan Helsingin yliopiston tieteellinen tutkimus, jossa kerho ilman muuta on mukana. Onhan kyse rotuamme vaivaavasta, koiran henkeä uhkaavasta synnynnäisestä ominaisuudesta, valuviasta, josta näin voimme saada lisätietoa. Parhaimmillaan testauksella saadaan karsittua shunttikoirat pois jalostuksesta ja shunttien esiintyvyys kääpiösnautsereilla vähenemään.

Pilottivaiheessa näytteet otetaan Yliopistollisessa eläinsairaalassa Viikissä. Eläinsairaala haluaa ajaa näytteenottoprotokollan sisään niin, että varsinaiselle tutkimukselle on parhaat mahdolliset lähtökohdat. Kokemuksia halutaan näytteenoton optimaalisesta ajoituksesta suhteessa ruokintaan, helpoimmasta ja turvallisimmasta näytteenottopaikasta (etujalka, takajalka, kaula) ja muusta, mitä alkuvaiheessa voi tulla vastaan. Pilotin ulottumattomissa olevat kasvattajat ovat tervetulleita osallistumaan varsinaiseen tutkimukseen, jolloin näytteenotto- ja tutkimuspaikkoja on eri puolilla Suomea.

Kääpiösnautserikerho tukee pilottia taloudellisesti maksamalla näytteenoton kustannukset, noin 20 €/pentu. Lisäksi mahdollisia lisätutkimuksia varten voi anoa lisätukea enintään 100 €. Tuestaan huolimatta kerho ei saa yksittäisten koirien tulosten tietoja. Tarkoituksena ei ole läkähdyttää kasvattajia huoliin, rahanmenoon ja suruun, vaan edistää rodun terveyttä. Toivottavasti olemme edelläkävijöitä  kansainvälisestikin!

Kääpiösnautserikerho vetoaakin kaikkiin kasvattajiin, joiden on mahdollista käydä Viikissä: osallistukaa jo pilottitutkimukseen, siihenkin tarvitsemme 50–100 pennun näytteet.

PS. Ennen sappihapponäytteiden antamista pennut kannattaa eläinlääkärintarkastuttaa ja halutessaan ottaa pentueelle piilevien vikojen vakuutus. Pikkupennun voi myös erikseen vakuuttaa, jolloin vakuutus korvaa myös mahdollisen shunttileikkauksen – kunhan vakuutus on otettu ennen näytteenottoa. Yksityiskohdat kannattaa selvittää omalta vakuutusyhtiöltään, sillä kaikki eivät tarjoa tällaisia vakuutuksia.

Pilottiin osallistuminen:

  • Lue oheinen Helsingin yliopiston tiedote (pdf-tiedosto)
  • Ota sähköpostitse tai puhelimitse yhteyttä Yliopistolliseen eläinsairaalaan:
    eläinlääkäri Sari Mölsä tai tutkimushoitaja Tiina Heinänen (yhteystiedot
    tiedotteessa)
  • Eläinsairaala laskuttaa näytteenoton kustannukset suoraan SKSK ry:ltä
  • Pilottiin osallistujien kesken arvotaan yllätyspalkinto ja panoksensa rodun hyväksi antaneiden nimet julkaistaan (ellei halua osallistua nimettömänä)
  • Tarvittaessa ano kerholta tukea lisätutkimuksia varten.

Tiedote Maksashunttitutkimuksesta, Pilottitutkimus (2)

Lisää maksashuntista: Artikkelit

24 heinäkuun, 2020