Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska

Mitä pentu maksaa?

Kääpiösnautseri on vuosikausia ollut yksi suosituimmista Suomessa rekisteröidyistä roduista. Kätevän kokonsa ja reippaan luonteensa takia se onkin mitä mainioin harrastuskoira, samalla myös kumppani tavallisessa arjessa. Suosiolla on kuitenkin kääntöpuolensa, mikä näkyy mm. pitkissä odotusajoissa pennun saamiseksi, mutta myös pentujen hinnoissa.

Suomen Kääpiösnautserikerho ei toistaiseksi ole määritellyt nk. suositushintaa, eikä yhdistyksen pentulistalle pääsyn ehtona ole hinnan ilmoittaminen. Vuosittain ilmoitamme Suomen Kennelliitolle vakuutusarvon, jota vakuutusyhtiöt käyttävät perushintana koiran arvoa laskettaessa. Vuonna 2022 kääpiösnautserin vakuutusarvoksi on vahvistettu 1500 €.

Kääpiösnautsereiden hinnoissa on useamman sadan euron eroja, joiden perusteluita on hyvä miettiä. Hinnat liikkuvat tällä hetkellä 1500–1700 € välillä. On hyvä miettiä mitä muuta kuin suloisen karvapallon tuolla hinnalla saa. Moni kasvattaja on tutkituttanut pentueen vanhemmat kattavasti erilaisten sairauksien varalta, käyttänyt ne luonnetestissä ja ulkomuodostakin löytyy joko näyttely- tai jalostustarkastustietoa. Pennuillekin voidaan tehdä ennen luovutusta pakollisen yleisterveystarkastuksen lisäksi muita tutkimuksia. Trimmattavan rodun kasvattajana moni tekee edullisemmin tai maksutta ainakin ensimmäisen trimmin. Toisaalta jonkun toisen kasvattajan pentueen vanhemmilla on tehtynä vain rekisteröinnin ehtona oleva virallinen silmätarkastus. Silti jälkimmäiset pennut voivat maksaa enemmän kuin ensin mainitut.

Kannustammekin siis jokaista omasta kääpiösnautserin pennusta haaveilevaa kysymään kasvattajaltaan paitsi sen mitä pentu maksaa, kysymään myös mitä rahalla saa.

Kuva: Nina Saksman

28 huhtikuun, 2022