Slide
Kuva: Sanni Oikarinen

Maksashunttitutkimus

Maksashuntti on koirilla pääsääntöisesti synnynnäisenä esiintyvä maksan verenkierron epämuodostuma, jossa maksaan normaalisti porttilaskimoa pitkin tuleva veri ohjautuu epänormaalia oikovirtaussuonta pitkin maksan ohi yleiseen verenkiertoon. Maksa ei saa tarvitsemaansa verenkiertoa, sen toiminta häiriintyy ja maksa surkastuu. Maksashuntti on todettu perinnölliseksi useilla eri roduilla ja sitä esiintyy myös kääpiösnautsereilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kääpiösnautsereiden maksashunttien esiintyvyyttä.

Tutkimustiedote: Maksashunttitutkimus
Webinaari 15.2.2021: Raportti

Tutkimus käynnistyi 18.2.2021 ja päättyi 18.2.2022.

Tutkimukseen otetaan noin 7–12 viikon ikäisiä pentuja; koko pentueen tulisi osallistua tutkimukseen menehtyneitä lukuun ottamatta. Yliopistollisessa eläinsairaalassa verinäytteen otto kustantaa 15 €/pentu. Evidensian kanssa on sovittu, että verinäytteen otto maksaa 29 €/pentu. Evidensian hinta sisältää näytteen lähettämisen Yliopistolliseen eläinsairaalaan.
Muiden eläinlääkäriasemien tai eläinlääkärien kanssa tulee hinta sopia erikseen. Asiasta sovittaessa on hyvä muistuttaa siitä, että näytteet ottavan eläinlääkärin ei tarvitse ottaa kantaa tuloksiin, vaan tutkimusryhmän eläinlääkäri tekee sen. Tämä saattaa vaikuttaa hintaa alentavasti. Postimaksun maksamiseen tulee varautua.
Jalostustoimikunta auttaa mielellään, mikäli sinulla on jotain tutkimukseen tai näytteenottoon liittyvää kysyttävää: jalostustoimikunta@sksk.fi 

Riippumatta näytteenottopaikasta sappihappomääritykset katetaan Kennelliiton myöntämän apurahan avulla, joten ne ovat kaikille ilmaiset.

Kotisivuilla olevista Yliopistollisen eläinsairaalan ja Kääpiösnautserikerhon tiedotteista löytyy lisätietoja.

Muista lähettää tulokset jalostustoimikunnalle, koska niitä ei saada tutkimusprojektilta suoraan. Lähetä tulokset osoitteeseen jalostustoimikunta@sksk.fi

Näytteenotto

Tutustu Yliopistollisen eläinsairaalan näytteenotto-ohjeisiin sekä lisäohjeisiin ja vinkkeihin näytteenottoon liittyen alla olevista dokumenteista.

Näytteenotto: Maksashunttitutkimus
Näytteenoton lisäohjeet ja vinkit
Tutkimuskaavake ja omistajan/kasvattajan suostumus