Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska

CHARCOT-MARIE TOOT NEUROPATHY (CMT) GEENITESTIN KORVAAMINEN

CHARCOT-MARIE TOOT NEUROPATHY (CMT) GEENITESTIN KORVAAMINEN
Charcot-Marie-Tooth type 4B2 on perinnöllinen kääpiosnautsereilla esiintyvä ääreishermoston sairaus. Sairauden oireet näkyvät nuorilla, alle 2-vuotiailla koirilla: ne pulauttavat ruokansa ylös laajentuneesta ruokatorvesta (megaesofagus) johtuen, ja niillä esiintyy myös kurkun halvaantumisesta johtuvia hengitysvaikeuksia (inspiratorinen dyspnea). Sairaat yksilöt elävät oireiden kanssa useamman vuoden. Tyypillisiä patologisia löydöksiä ovat ääreishermojen aksoneiden myeliinipinnan (tomacula) paksuuden vaihtelut ja paikallinen myeliinikato. CMT on autosomaalisesti ja resessiivisesti periytyvä.
Ruokatorvenlaajentumaan sairastuneita koiria geenitestataan harvoin, koska ne jäävät automaattisesti pois jalostuksesta. Saadaksemme lisäinformaatiota, kertooko Charcot-Marie-Tooth Neuropathy (CMT) geenitesti ruokatorvenlaajentumasta kääpiösnautsereilla, tarvitsemme lisää geenitestattuja koiria.
SKSK ry:n hallitus on jalostustoimikunnan esityksen pohjalta päättänyt, että ruokatorvenlaajentumaan sairastuneiden koirien CMT-geenitestistä korvataan 70% geenitestin hinnasta. Korvauksen saaminen edellyttää tulosten lähettämistä jalostustoimikunnalle, sekä lupaa niiden julkaisuun SKSK ry:n kotisivuilla geenitestiosiossa.
Korvausta varten, toimita kuitti ja tulos suoritetusta geenitestistä tilinumeron ja yhteystietojen kanssa SKSK ry:n jalostustoimikunnan sihteerille sähköpostin liitteinä, osoitteeseen jalostustoimikuntasksk@gmail.com. Liitä mukaan myös eläinlääkärin lausunto koiran sairaudesta, jos koiraa ei ole rekisteröity EJ-rekisteriin kyseisen sairauden vuoksi. Koiran virallinen nimi ja rekisterinumero tai sirunumero tulee ilmetä kuitista.
Lisätietoja jalostustoimikuntasksk@gmail.com.
10 lokakuun, 2020