Slide
Kuva: Sanni Oikarinen

Ilmoita sairaudesta / terveystutkimuksesta

Koiran sairastuminen on ikävää koiran omistajille, erityisesti silloin kun sairautta ei pystytä täysin parantamaan. Sairaus koskettaa omistajien lisäksi koiran kasvattajaa sekä koiran sukulaisia. Koiran sairastumisesta on hyvä ilmoittaa myös rotujärjestölle alla olevien ohjeiden mukaisesti ja antaa samalla lupa julkaista tiedot terveystietopankissa.

Koirallani todettiin sairaus, mitä teen?

Kääpiösnautsereille tyypillisiä perinnöllisiä ja muita sairauksia on listattu kääpiösnautsereiden jalostuksen tavoiteohjelmaan 

Koiran terveystiedot omistaa koiran omistaja. Omistaja vastaa sairastumisen ilmoittamisesta jalostustoimikunnalle sekä koiran kasvattajalle.
Koiran sairastumisesta tulisi kasvattajan lisäksi tiedottaa myös koiran lähisukulaisten omistajia. Tiedottamisen voi tehdä omistaja itse tai pyytää kasvattajaa ilmoittamaan sairastumisesta mahdollisuuksien mukaan koiran vanhempien, sisarusten ja mahdollisten jälkeläisten omistajille. Tällöin osataan tarpeen vaatiessa tutkituttaa lähisukulaiset tai ainakin tarkkailla niitä oireiden ilmaantumisen varalta.

1. Täytä Sairauden ilmoittamislomake . Ilmoittaessasi terveystutkimustulosta (esim. geenitestitulos, sappihappotulos) lähetä dokumentti jalostustoimikunnalle jalostustoimikunta@sksk.fi

2.1. Skannaa/ota kuva eläinlääkärin potilaskertomuksesta, jossa sairaus on diagnosoitu TAI dokumentti tehdystä terveystutkimuksesta (esim. geenitestin laboratoriovastaus). Lähetä tämä sähköpostitse jalostustoimikunta@sksk.fi , mainitse täyttäneesi ilmoituslomakkeen.
2.2 Vaihtoehtoisesti voit lähettää koiran tiedot ja sairaustiedot/terveystutkimustiedon  jalostustoimikunta@sksk.fi

3. Täytä tai päivitä Kennelliiton terveyskysely

4. Toimita koirastasi esim. seuraavan eläinlääkärikäynnin yhteydessä DNA-näyte Koirien geenitutkimukseen tai päivitä koiran tiedot mikäli näyte on toimitettu aikaisemmin. Lisätietoja ja näytelomakkeen löydät osoitteesta http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

5. Jos koira joudutaan lopettamaan, merkitse kuolinsyy Kennelliiton jalostustietokantaan Omakoira-palvelun kautta.
Päästäksesi käyttämään Omakoiraa sinun täytyy olla Kennelliiton jäsen, sinulla tulee olla omat verkkopankkitunnukset ja koiran pitää olla merkittynä  nimiisi. Kennelliitolle voi myös toimittaa ao. potilaskertomuksen osoitteeseen terveystuloskorjaukset@kennelliitto.fi ja pyytää merkitsemään kuolinsyyn koiran tietoihin. Voit myös pyytää jalostustoimikuntaa tekemään tämän.

Terveystietopankki

Vuoden 2019 vuosikokouksessa päätettiin kääpiösnautsereiden terveystietopankin perustamisesta. Tätä ennen rotuyhdistykselle ilmoitettuja terveystietoja ei ole voitu julkaista, vaan tiedot ovat jääneet rotuyhdistyksen arkistoon eikä niitä ole voitu hyödyntää esimerkiksi pentueita suunnitellessa. Terveystietopankin tietojen avulla lisätään avoimmuutta rotumme sairauksista sekä luodaan rodulle terveempää tulevaisuutta. Terveystietopankkiin kerätään julkaistavaksi sellaisia terveystietoja, joita ei julkaista Kennelliiton jalostutietokannassa KoiraNetissä.

Toivomme erityisesti kasvattajien ja koirien omistajien apua terveystietopankin tietojen kartuttamisessa. Kukaan kasvattaja tai koiran omistaja ei paini rodun sairauksien kanssa yksin, vaan perinnölliset sairaudet ovat yhdessä vastustettava asia.
Huom! Terveystietopankkiin on tallennettu vain ne tiedot, jotka on ilmoitettu jalostustoimikunnalle maaliskuu 2019 jälkeen ja joiden julkaisuun on omistajan lupa. Mikäli olet tätä ennen ilmoittanut jalostustoimikunnalle terveystietoja  ne on tallennettu jalostustoimikunnan arkistoon. Otathan yhteyttä jalostustoimikuntaan jalostustoimikunta@sksk.fi , mikäli haluat julkaista tiedot myös terveystietopankissa.

Terveystietopankki on jäsenille näkyvä osio, jonne on kirjattu ne terveystutkimukset ja ilmoitetut sairaudet, joita ei ole tallennettu jalostustietojärjestelmään.
Terveystietopankki on salasanasuojattu. Salasanan saa SKSK ry:n sihteeriltä. Lähetä nimesi ja jäsennumerosi (tai osoite) osoitteeseen sihteeri@sksk.fi . Paluuviestissä saat salasanan terveystietopankkiin.