Slide
Kuva: Maiju Rautio

Etsitkö pentua?

HUOMIOI SEURAAVAT SEIKAT HANKKIESSASI KÄÄPIÖSNAUTSERIA:

1. Valitse aina Suomen Kennelliiton (SKL) rekisteröimä ”paperillinen” pentu ja tee kauppakirja SKL:n sopimuspohjaa käyttäen.

Paperiton pentu voi hankintahinnaltaan olla edullisempi, mutta samalla tulet todennäköisesti tukeneeksi vastuutonta koirankasvatusta, sillä ns. hyviä syitä jättää puhdasrotuiset pennut rekisteröimättä ei ole. Taustalla voi olla esimerkiksi nartun liian tiheä pennuttaminen tai se että pennut eivät itse asiassa olekaan puhdasrotuisia – voi myös olla että kasvattaja on aiemmin tehnyt niin vakavia rikkomuksia että hänelle on langetettu rekisteröintikielto…

Muista kuitenkin, että pelkkä rekisteritodistus ei vielä takaa pennun tai sen kasvattajan laadukkuutta!

2. Valitsemalla Suomen Kääpiösnautserikerhon listalle hyväksytyn pentueen varmistut siitä, että tietyt minimivaatimukset täyttyvät.

“Kennelliiton yleiset rekisteröintiehdot täyttävät pentueet” täyttävät minimivaatimukset Kennelliiton asettamista yleisistä rekisteröintiehdoista ja rotukohtaiset erityisehdot. “Rotujärjestön vaatimukset täyttävät pentueet” listan pentueet täyttävät lisäksi myös Suomen Kääpiösnautserikerhon asettamat pentulistavaatimukset. Kaikki pentuvälityksessä olleet pennut saavat mukaansa kerhon pennunhoito- ja trimmausohjeen. Kasvattaja saa myös alennuksen liittäessään uudet pennunomistajat Kääpiösnautserikerhon jäseniksi, joten mahdollisesti saat häneltä kerhon jäsenyyden kaupan päälle.

Huomaa, että vaikka pentueen vanhempien lisäksi myös kasvattajalle on asetettu tiettyjä vaatimuksia, kaikki väärinkäytökset eivät tule kerhon tietoon.

3. Jos pentue ei ole kerhon kummallakaan pentulistalla, varmista että molemmilla vanhemmilla on voimassaolevat silmätarkastuslausunnot ja terveet varpaat.

Kääpiösnautsereilla esiintyy Suomessakin mm. perinnöllisiä, jopa sokeuteen johtavia silmäsairauksia. Vastuuntuntoinen kasvattaja huolehtii aina siitä, että hänen jalostukseen käyttämänsä koirat ovat silmiltään terveiksi todettuja. Silmäsairaudet puhkeavat monissa tapauksissa vasta muutaman vuoden iässä, joten on tärkeää, että jalostuskoirat tutkitaan säännöllisesti myös myöhemmällä iällä sen lisäksi että ne on tutkittu ennen ensimmäistä jalostuskäyttöä. Vaikka koiraa itseään ei koskaan käytettäisikään jalostukseen, ovat sen vanhemmat ja usein sisaruksetkin kuitenkin jonkun jalostuskoiria, joten on suositeltavaa tutkituttaa myös kotikoirat esim. 3-6 -vuotiaana.

Kääpiösnautsereilla on tavattu jonkin verran (yleensä etujalan) varpaiden surkastumista, ns. varvasanomaliaa ja siksi on tärkeää varmistua siitä, että pentueen vanhemmilla varpaat ovat terveet – luovutusikäisestä pennusta itsestään vikaa ei vielä pysty havaitsemaan. Anomalia on havaittavissa yleensä ennen ensimmäistä syntymäpäivää.

Huomioi, että kääpiösnautseri kuuluu 1.1.2011 alkaen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA) silmien osalta. Virallinen silmäpeilaus (koiran on oltava tunnistusmerkitty ja tutkivan eläinlääkärin tulee olla erikoistunut silmäsairauksiin) on voimassa 12 kk tutkimushetkestä. Mikäli PEVISAn ehdot eivät täyty, ei pentuja rekisteröidä. Muiden sairauksien osalta tutkimuspakkoa ei ole. Ostajan on syytä tiedostaa aina myös se, että vaikka kasvattaja olisi tehnyt parhaansa ja pentueen vanhemmat itse ovat tutkitusti terveitä jonkin tietyn sairauden osalta, on aina mahdollista että niiden jälkeläisissä puhkeaa jokin (perinnöllinen) sairaus.

Koirarekisteriohje 2023 (pdf)

PEVISA-ohjelman ja muut rekisteröintiin vaikuttavat ehdot kuten ulkomaisten urosten pysyvät poikkeusluvat sekä Kennelliiton PEVISA-ohjeen ja PEVISA-säännön löydät Kennelliiton kotisivuilta.

4. Harkitse jo etukäteen, kuinka tiivistä kanssakäymistä kasvattajan kanssa toivot jatkossa.
Kaikki kasvattajat eivät pidä kasvattiensa omistajiin enää myöhemmin yhteyttä. Toiset kasvattajat taas järjestävät esim. pentutreffejä ja ovat myöhemminkin apuna kaikissa eteen tulevissa ongelmissa. Kääpiösnautseri on trimmattava rotu, jonka rodunomainen turkinhoito vaatii asiantuntemusta. Ota siis heti alussa selvää erityisesti siitä, huolehtiiko kasvattaja kasvattiensa trimmauksista itse tai pystyykö hän ainakin neuvomaan sinua asiassa ja ohjaamaan sinut asiansa osaavalle trimmaajalle.