Slide
Kuva: Sanni Oikarinen

Koirien geenitutkimus

Akatemiatutkija, professori Hannes Lohen johtama Koirien geenitutkimusryhmä ylläpitää ja kartuttaa Suomen laajinta DNA-näytteiden kokoelmaa. Talletus geenipankkiin on viisainta, mitä voit kääpiösnautserisi kanssa tehdä. SKSK ry on useiden vuosien ajan kannustanut näytteiden luovuttamiseen ja järjestänyt näytteenottotilaisuuksia. Syyskuussa 2019 näytteitä on kerätty yli 900 koirasta, ja niiden avulla ollaan hyvässä vauhdissa kääpiösnautsereiden PRA-geenitestin kehittämisessä. Toteutuessaan testi mahdollistaisi PRA-sairaiden koirien karsimisen sekä jalostuksesta että pikkuhiljaa koko populaatiosta. Testin avulla voidaan määritellä mikä koira on sairas, kantaja tai terve. Näin myös kantajia voidaan käyttää turvallisesti jalostukseen terveiden yksilöiden kanssa, eikä tämän sairauden takia tarvitse enää varmuuden vuoksi jättää koiria käyttämättä. Kääpiösnautserit ovat mukana myös vastaavassa perinnöllisen kataraktan tutkimuksessa, ja myös uusia projekteja voidaan tarvittaessa käynnistää.

Voit tutustua Koirien geenitutkimukseen työryhmän kotisivuilla. Tulosta näytteen mukana toimitettava tietolomake täältä.
Muistathan myös päivittää koirasi tiedot jos se sairastuu tai kuolee, tai haluat antaa luvan sen tietojen luovuttamiseen tms.

Verinäytteen luovuttaneet (annettu lupa ilmoittaa tieto rotujärjestölle, tilanne 19.9.2019)