Slide
Kuva: Maiju Rautio

Jalostustarkastus

KUKA JÄRJESTÄÄ?
Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset järjestävät jalostustarkastuksia harrastamilleen roduille. SKSK ry:n jalostustoimikunta pyrkii järjestämään tarkastukset kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, tarpeen mukaan. Alaosastot voivat lisäksi järjestää tarkastuksia jalostustoimikunnan avustuksella, ahkerat näyttelytoimikunnat voivat järjestää tarkastuksen jonkin näyttelyn yhteyteen tms.

Jalostustoimikunta pyrkii järjestämään joukkotarkastusten yhteydessä myös silmäpeilauksia, polvitutkimuksia ja tunnistusmerkintää sekä verinäytteenottoa Koirien geenitutkimusta varten.

MAKSAAKO SE?
Jalostustarkastuksen hinta on 10 eur/SKSK ry:n jäsenen omistama koira ja 30 eur/ei-jäsenen koira. Huomionarvoista on, että jalostustarkastukseen hyväksytään max 2 koiraa/omistaja. Mikäli halutaan tarkastaa yksittäinen koira, jäävät siitä mahdollisesti koituvat kulut (lähinnä tuomareiden matkakulut) näytteilleasettajan maksettavaksi.

KUKA JALOSTUSTARKASTUKSEN SUORITTAA?
Tarkastuksen suorittajista vähintään toisen on oltava rodun arvosteluoikeudet omaava ulkomuototuomari tai hallituksen nimeämä muu tarkastaja , lisäksi paikalla tulee olla yksi tai useampi jalostustoimikunnan varsinainen tai kuunteluoppilasjäsen. Tarkastajia on yleensä kaksi sekä mahdollinen kirjuri. Henkilö on tietenkin jäävi osallistumaan omien ja kasvattamiensa koirien tarkastukseen.

MIKSI VEISIN KOIRANI JALOSTUSTARKASTUKSEEN?
Jalostustarkastustoiminnan tavoitteena on, että kaikki koirat, joita käytetään jalostukseen, on tarkastettu tai muutoin täyttävät jalostustoimikunnan asettamat minimivaatimukset pentueen vanhemmille, eli pentuvälityksen säännöt.

Kaikkien koirien tulokset ovat sikäli tärkeitä, että vaikka koiraa itseään ei jalostukseen käytettäisikään, ovat sen vanhemmat ja joskus sisaruksetkin jonkun jalostuskoiria.

Yksittäinen koiranomistaja saa tarkastuksesta varsin kattavan arvioinnin koirastaan ja kasvattajat voivat halutessaan hyödyntää tuloksia jalostustyössään. Jalostustarkastettujen koirien tulokset julkaistaan mm. Kääpiösnautseri-lehdessä.

MITÄ TARKASTETTAVALTA KOIRALTA VAADITAAN?
Tarkastukseen voi tuoda minkä tahansa yli vuoden ikäisen koiran. Erityisen tervetulleita jalostuskoirien lisäksi ovat mm. väriristeytysyhdistelmistä syntyneet koirat, koirat, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet näyttelyissä tai koirat, joilla on sellainen vika, joka estää näyttelyyn osallistumisen (esim. kives- tai purentavika) mutta joista kuitenkin halutaan saada arvio. Tarkastusta varten koiran tulee olla sellaisessa turkissa että siitä voidaan arvioida sekä peitinkarvan että pohjavillan laatu ja väri. Viimeisen päälle näyttelyputsia ei tarvita, mutta suotavaa toki on että koira on puhdas ja takuton eikä kauhean pitkässä turkissa eikä tietenkään nahkakalju.

YKSILÖ- VAI JÄLKELÄISTARKASTUS?
Tarkastaa voidaan joko yksittäisiä koiria tai tehdä jälkeläistarkastus eli tarkastaa narttu ja/tai uros yhdessä pentujensa kanssa. Pentuja olisi tällöin hyvä olla mahdollisimman monesta eri yhdistelmästä, jolloin saadaan kattavampaa tietoa koiran periyttämisominaisuuksista. Käytännössä jälkeläistarkastuksen järjestäminen on tietenkin hieman työlästä, mutta jalostustoimikunta toivoo että näitäkin päästäisiin tekemään enemmän.

MITEN TARKASTUS SUJUU JA MITEN SE EROAA NÄYTTELYARVOSTELUSTA?
Tarkastus kestää noin 20 minuuttia, mikä on huomattavasti pidempi aika kuin tuomarin koiran arvioimiseen näyttelyssä käyttämä aika. Syyni on siis tarkkaa! Jalostustarkastus on näyttelyarviota tiukempi arvostelu, jossa koiran ominaisuuksia verrataan rotumääritelmään. Koira esitetään kuten näyttelyssäkin sekä pöydällä että liikkeessä, mutta tottumattomien ei tarvitse siitä stressata: neuvoja saa ja paikalla on varmasti myös apuväkeä jos koiran esittäminen ei itseltä jostain syystä onnistu. Tarkastuksessa koiralla on päällään tavallinen panta ja talutin tai näyttelytalutin, valjaat ja fleksit jätetään kotiin.

Tarkastus voidaan tarvittaessa keskeyttää, jos koira on kovin nuori ja kehittymätön, eikä olisi reilua arvioida sitä vielä, jolloin koira saa osallistua jalostustarkastukseen uudelleen vanhempana. Muuten tarkastuksen tulos on pääsääntöisesti pysyvä.

Tarkastuksessa täytetään lomake, josta omistaja saa myöhemmin kopion sähköpostitse. Moni kasvattaja on kiinnostunut kasvattiensa tuloksista ja jalostustoimikunnan sihteeriltä saa pyytämällä kopion myös kasvattajalle. Lomakkeeseen kirjataan miten koira on suhteessa rotumääritelmään ja sen mukaan lopussa arvioidaan koiran jalostuskelpoisuus.

Lisätietoa tarkastuksesta saat tarvittaessa jalostustoimikunnan sihteeriltä tai jäseniltä.

Jos olet kiinnostunut jalostustarkastuksen järjestämisestä alueellasi, olethan yhteydessä jalostustoimikuntaan:  jalostustoimikuntasksk@gmail.com

Uudella lomakkeella tarkastetut koirat listattu alla olevissa dokumenteissa väreittäin (tulokset tarkastuksista 20.1.2024 asti)

MUSTA
MUSTA-HOPEA
PIPPURI&SUOLA
VALKOINEN

Aikaisemmin jalostustarkastetut löytyvät alla olevista tiedostoista:
Jalostustarkastetut Koirat (musta)
Jalostustarkastetut Koirat (musta-hopea)
Jalostustarkastetut Koirat (pippuri&suola)
Jalostustarkastetut Koirat (valkoinen)