Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska
Slide
Kuva: Josefiina Niska

Pennunostajalle: Poikkeuskevät 2020 ja koiranpentu

Kun tämä lähes koko yhteiskuntamme ja oikeastaan koko maailmankin pysäyttänyt pandemia, COVID19, ajoi ihmiset etätöihin, aiheutti lomautuksia ja jopa irtisanomisia, koirien kasvattajatkin vetivät hetken henkeä ja miettivät, tulisiko tulevia pentuesuunnitelmia lykätä tai jopa peruuttaa. Mietittiin, uskaltavatko ihmiset hankkia pentukoiraa näissä epävarmoissa olosuhteissa, joiden päättymisestä ei ole mitään tietoa. Kävikin niin, että pentujen kysyntä rodussa kuin rodussa ja myös roduttomissa on ylittänyt tarjonnan. Tämä tilanne on tuonut mukanaan vastuulliseen koirankasvatukseen ikäviä lieveilmiöitä: hinnat ovat pompanneet jopa uusille tuhatluvuille ja pentuja teetetään yhdistelmistä, joita ei normaalitilanteessa kukaan kasvattaja harkitsisikaan.

Valitettavasti kääpiösnautserikaan ei ole välttynyt edellä mainituilta lieveilmiöiltä ja siksi Suomen Kääpiösnautserikerho ry:n hallitus kokosi alla oleva asiat jokaisen pennusta haaveilevan ja pentuetta suunnittelevan mietittäväksi.

  1. Koiranpentua ei koskaan pidä ottaa hetken mielijohteesta sen hetkisten olosuhteiden niin salliessa. Koira elää 10-15 vuotta mieluiten yhdessä ja samassa perheessä koko elämänsä. Vaikka koira on sopeutuva eläin, jokainen muutos on stressitekijä.

  2. Nyt on aikaa opettaa koiranpennulle elämässä tärkeitä asioita, myös yksinoloa, joka koittaa, kun nk. normaali elämä palaa. Pentu ei yksinoloa osaa ilman opettamista, kuten ei sisäsiisteyttäkään tai kytkettynä kulkemista.
  3. Rotua valittaessa on hyvä tutustua tarkoin rodun alkuperäiseen tarkoitukseen. Vaikka moni rotu on kulkenut kauas alkuperästään, se perimä siellä kuitenkin on. Kääpiösnautseria on alun perin käytetty karjatiloilla rottien ja hiirien hävittämiseen, tämä taipumus elää joissain yksilöissä vahvempana, joissain heikompana.
  4. Kääpiösnautseri on trimmattava rotu. Tutustu sen turkin hoidon vaatimuksiin ja jos et itse voi trimmausta hoitaa, kasvattaja asuu kaukana, niin varmistu, että läheltä löytyy ammattitaitoinen trimmaaja, joka hoitaa koirasi turkkia rodunomaisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö koiraa pitäisi hoitaa myös kotona, kammata, harjata, leikata kynsiä ja pestä hampaita.
  5. Tutustu rotujärjestön kotisivuihin, sieltä löydät paljon tietoa valitsemastasi rodusta, kasvattaja- ja pentulistat. Joillakin roduilla on tiukemmat vaatimukset päästä pentulistalle tai eri listoja vaatimusten mukaan, niin kääpiösnautsereillakin.
  6. Kun olet rotupäätöksen tehnyt ja sopivan kasvattajan löytänyt, muista, että tänä poikkeusaikanakin voit ja sinun kuuluukin vaatia saada tavata pennut ja niiden emä ja tutustua niiden alkuviikkojen olosuhteisiin.
  7. Kauppasopimus tulisi aina laatia Suomen Kennelliiton sopimuslomakkeelle. Jos siihen lisätään lisäehtoja, mieti tarkkaan, oletko valmis sitoutumaan niihin.
  8. Jos päädyt sijoituskoiraan, muista, että koira on luovuttajan omaisuutta sopimuksen päättymiseen saakka. Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja käyttää em. sopimuslomakkeita, joissa sijoitusaika päättyy nartun täyttäessä 4 vuotta ja uroksen 5 vuotta, oli sillä teetetty sopimukseen kuuluneet pentue/pentueet tai ei. Jos sopimusta halutaan jatkaa, on siitä tehtävä uusi, erilainen sopimus eli sopimus nartun/uroksen jalostuskäytöstä.
  9. Jos sinulla on narttukoira ja harkitset sen astuttamista, niin tutustu rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan, PEVISA-sääntöihin ja rotujärjestön pentulistan vaatimuksiin.
  10. Jalostuksen tavoitteena tulee olla parempi tulos kuin edellinen sukupolvi. Mieti siis, mitä tarjottavaa nartullasi/uroksellasi tai tällä yhdistelmällä on rodulle? Olisitko itse valmis ottamaan pennun tästä yhdistelmästä? Jos et, niin miksi kukaan muukaan
  11. Pentujen kova kysyntä ja niistä saatava raha saattaa aiheuttaa paineita ja houkutuksia teettää pentue, jota ei saa rekisteröityä. Pennun ostajana muista aina, ettei ole olemassa yhtäkään hyvää ja hyväksyttävää syytä olla rekisteröimättä kahden rekisteröidyn koiran pentuetta, sillä vahinkopentueetkin saa rekisteröityä. Suomen Kennelliiton ylläpitämä FIX-rekisteri ei ole edellä mainittu rekisteri, vaan ainoastaan omistajarekisteri.
  12. Suomen Kääpiösnautserikerho ei anna pennuille suositushintaa, mutta hinnat ovat olleet ennen tätä poikkeuksellista kevättä 1.400-1600 euroa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. pentueen vanhemmille teetetyt terveystarkastukset ja niiden aiempien pentueiden laatu.

Suomen Kääpiösnautserikerho ry:n hallitus

18 toukokuun, 2020