Slide
Kuva: Sanni Oikarinen

Yleistä geenitestauksesta

Geenitestaus jalostuksen apuna

Koirilla tunnetaan noin 650 perinnöllistä sairautta. Geenitesteillä voidaan tunnistaa perinnöllisen sairauden kantajat ja ne auttavat myös geneettisesti sairaiden koirien tunnistamisessa ennen jalostusvalintaa. Geenitestaus mahdollistaa kantajien säilyttämisen jalostusohjelmassa, sillä kantaja voidaan turvallisesti yhdistää genotyypiltään normaalin (ei-kantaja) koiran kanssa. Tällöin pennut ovat joko kantajia tai normaaleja, mutta eivät sairaita. Näin pystytään käyttämään laajasti eri yksilöitä jalostukseen säilyttäen populaation monimuotoisuus.

Kääpiösnautsereille tällä hetkellä tärkeimmät saatavilla olevat geenitestit ovat seuraaville sairauksille: Myotonia Congenita, MAC, PRA-B ja SCD.

SKSK ry pitää listaa Myotonia Congenita, MAC, PRA-B, SCD, CMT ja PDMS -testatuista koirista (tai vanhempien tulosten perusteella pääteltävistä tuloksista). Käyttämällä SKSK ry:n omaa lomaketta tulokset tulevat suoraan jalostustoimikunnalle, mutta jos et ota koko pakettia, yksittäisen testituloksen voi ilmoittaa lähettämällä tulokset jalostustoimikunnalle osoitteeseen jalostustoimikunta@sksk.fi

Päivitys 11/2023: Olemme huomanneet, että kaikkien kerhon lomakkeita käyttäneiden koirien tulokset eivät ole tulleet Laboklinilta jalostustoimikunnalle suoraan. Mikäli koirasi tulos puuttuu kerhon listauksesta ja sen sinne näkyville haluaisit, toimitathan tuloslomakkeen yllä mainittuun jalostustoimikunnan sähköpostiin. 

Kotisivuilla julkaistaviin geenitestituloksiin on koiran omistaja antanut julkaisuluvan, joko toimittamiensa tulosten yhteydessä tai käyttämällä SKSK ry:n testipakettia.


Geenitestaus pähkinänkuoressa

Autosomaalisesti resessiivisten sairauksien geenitestit luokittelevat koiran geneettisesti ei-kantajaksi, kantajaksi tai sairaaksi. Ei-kantajaksi luokiteltu koira ei ole perinyt sairautta aiheuttavaa mutaatiota kummaltakaan vanhemmalta. Täten sillä ei ole tätä tiettyä mutaatiota eikä ole mitään riskiä, että se välittäisi mutaatiota jälkeläisilleen. Kantaja on perinyt mutaation jommalta kummalta vanhemmaltaan eli se on mutaation suhteen heterotsygoottinen. Tällainen koira ei tule sairastumaan kliinisesti, mutta voi välittää mutaation jälkeläisilleen. Geneettisesti ’sairas’ koira on mutaation suhteen homotsygoottinen ja tulee hyvin todennäköisesti kehittämään taudin kliinisiä oireita ajan myötä.

Autosomaalisen resessiivisen periytymisen mahdolliset yhdistelmät sekä niistä syntyvien pentujen todennäköinen jakauma:


Koiranjalostuksessa käytettäviin geenitesteihin liittyvää tietoa ja käytäntöjä

Pohjoismaisen Kennelunionin tieteelliseltä toimikunnalta (NKU/VK) :
https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/pkun-tieteellisen-toimikunnan-linjauksia-geenitesteihin-liittyen

Toistaiseksi näitä tuloksia ei pystytä tallentamaan SKL jalostustietokantaan.

Rotujärjestö on pyytänyt lisätietoa geenitestauksesta ja tulosten käsittelemisestä Suomen Kennelliiton jalostustieteelliseltä toimikunnalta. Lisäämme tietoa sivuille sitä mukaan kun saamme sitä eri lähteistä.

Alla listattuna linkkejä muiden maiden geenitestituloslistauksiin:
Ruotsin PRA-B listaus
AMSC MAC listaus (tilanne 5.7.2020)