Nyppiminen
Miksi ja milloin nypitään?
Karkean karvan ominaisuus on, ettei sillä ole karvanlähtöaikaa, vaan se kasvaa tiettyyn pituuteen, jonka jälkeen kasvu pysähtyy ja jää ”odotustilaan”. Silloin karva täytyy poista nyppimällä, jolloin uusi karva pääsee kasvamaan. Useimmiten karva kasva täyteen pituuteensa 4–6 kuukaudessa.
Pennun ensimmäisen nyppimisen voi tehdä noin 13–15 viikon iässä, jolloin nypitään pisimmät pentukarvat pois ja totutetaan pentua muihin trimmaustoimenpiteisiin. Pentukarvan alla on usein jo tulossa uutta karvaa, jonka annetaan kasvaa, ja se puolestaan nypitään, kun karva irtoaa. Yleensä sen voi tehdä 4–6 kk iässä. Pentukarva ei kerro koko totuutta koiran lopullisesta turkin laadusta. Pehmeäkarvaisestakin pennusta voi kuoriutua karkeakarvainen aikuinen koira, kun turkkia hoidetaan oikein ja se nypitään säännöllisesti.
Aikuisen kääpiösnautserin turkin voi nyppiä, kun karva irtoaa nahasta kevyesti vetämällä. Nypintävalmis karva irtoaa ihan itsestään tai kampaamisen yhteydessä. Mikäli karva yritetään nyppiä liian aikaisessa vaiheessa, sen irti saamiseen tarvitaan voimaa. Tällöin nyppiminen on koiralle kivuliasta, ja tuloksena voi olla tulehtunut iho.
Alasnypintä
Aikaisemmin tavallisin nyppimistapa oli nyppiä puolen vuoden välein, jolloin kaikki kypsä karkea karva nypittiin pois. Kun koiralta on kauttaaltaan nypitty runkoturkki, sille jää jonkinlainen pohjavilla. Myös uutta runkoturkkia saattaa olla jo kasvamassa. Joskus koira saattaa olla lähes kalju. Kahdesti vuodessa eli noin puolen vuoden välein nypittävä kääpiösnautseri näyttää ennen nyppimistä metsänpeikolta pitkine karvoineen.
50/50 nypintä
Nykyään yleistyvä tapa nyppiä kääpiösnautseri on jakaa nypittävät karvat kahteen eripituiseen kerrokseen, jolloin koira nypitään 2,5–3 kk välein. Koiralta nypitään pisimmät kypsät karvat pois, ja alle jää 2,5–3 kk vanha karva. Kun koira nypitään seuraavan kerran taas 2,5–3kk päästä, poistetaan pitkät karvat, jotka nyt ovat 5–6 kk vanhat, ja alle jää taas lyhyempi karkea karva. Tällöin joka kerta on puolet vähemmän nypittävää, ja koiralla on heti hyvä karkea karva. Koira pysyy pidempään siistin näköisenä ja nyppiminen vie vähemmän aikaa.
Rullaus
Kolmas tapa nyppiä karva on ns. rullaaminen, joka tarkoittaa jatkuvaa karvan nyppimistä. Tämä tapa vaatii parempaa nyppimistekniikkaa, jotta osaa määrittää kerralla nypittävän karvan määrän.
Turkkia rullattaessa siitä poistetaan 1–3 viikon välein pisimmät nypintäkypsät karvat sekä ylimääräinen pohjavilla. Tällöin turkkiin muodostuu eri-ikäisiä karvakerroksia. Kun vanhimmat eli pisimmät karvat nypitään alla on aina vähintään 2 uutta lyhyempää karvakerrosta kasvamassa. Rullaamalla koiran turkki pysyy jatkuvasti hyvännäköisenä ja sillä on aina karva päällä.
Rullaamisen aloittamiseen ei ole ikärajoja: se soveltuu kaiken ikäisille koirille, myös pennuille. Rullaamisen voi aloittaa joko pitkästä tai vasta nypitystä turkista. Turkki käydään läpi niin, että sitä harvennetaan kauttaaltaan tasaisesti nyppimällä. Mikäli koiralla ei ole turkissa ennestään kerroksia ensimmäisellä kerralla nypi 1/3 karvoista (noin joka 12:sta karva). 2–3 viikon päästä nypi jäljellä olevasta karvasta puolet pois, ja taas 2–3 viikon päästä nypi jäljelle jääneet pitkät karvat pois. Näin sinulla on alku kolmelle eri-ikäiselle karvakerrokselle. Jatkossa nypi 1-3 viikon välein pisimmät karvat pois. Karvakerroksien kasvamisessa menee aikansa. Uudella karvalla menee n. 4 viikkoa, ennen kuin se näkyy ihon pinnalla. Rullaamisen aloittamisen jälkeen tuloksia voi odottaa aikaisintaan 3–4 kuukauden kuluttua.
Nyppimistekniikka
Karva nypitään aina myötäkarvaan, siis karvan kasvusuuntaan.
Nyppimisen voi tehdä joko sormin tai apuvälineitä, kuten nyppimispuikkoa tai trimmausveistä, käyttäen. Lisäksi tarvitset karstan ja kamman. Voit käyttää myös sormenpäihin laitettavia nyppimiskumeja ja koiran turkkiin laitettavaa trimmauspulveria. Kaikki nämä helpottavat otteen saamista karvasta ja säästävät kättä, mutta väärin käytettynä ne voivat katkaista karvan.
Nyppimisessä käytetään aina kahta kättä: toisella kädellä vedetään koiran nahka tiukalle (ns. vastaote) ja toisella kädellä nypitään. Nahasta pidetään kiinni, jotta se ei liiku nyppimisen aikana. Karvoista on näin helpompi saada pitävä ote eikä nyppiminen tunnu koirasta epämiellyttävältä.
Karstaa nypittävän kohdan karvat pystyyn, niin saat karvat erilleen. Ota kädellä vastaote koiran nahasta. Ota toisen käden peukalon ja etusormen väliin pieni tuppo karvoja, tartu kiinni karvojen latvoista. Vedä karvat nopealla nyppäisyllä irti koiran nahasta karvan kasvusuunnan myötäisesti. Jatka näin: nosta karvoja ylöspäin, ota kiinni karvojen latvoista ja vedä. Kypsä karva irtoaa helposti, älä nypi voimaa käyttäen. Jos pohjavillaa on paljon, poista sitä pohjavillaveitsellä nypittävältä alueelta.
Trimmausveistä käyttäessäsi ota tuppo karvoja peukalon ja veitsen terän väliin ja vedä karvan kasvusuuntaan. Karvan katkeamisen välttämiseksi huolehdi, että terä on oikeassa asennossa: älä pidä veistä liian vinossa tai ”kierrä” karvaa veitsen terän ympärille. Voit myös laittaa terän päälle sormikumin ehkäisemään karvan katkomista.
Nyppiessäsi käytä koko kyynärvartta ja pidä ranne suorana. Tämä rasittaa rannetta vähemmän ehkäisten jännetupentulehduksen syntymistä. Ainoa lihasten jännitys pitäisi olla sormilihaksissa, ja koko käsivartta käyttämällä saat otteeseen enemmän voimaa.
Mitä nypitään?
Paras paikka aloittaa nyppiminen on selkä. Jatka järjestelmällisesti saman alueen nyppimistä. Alku on aina hankalin: kun olet saanut pienen alun nypittyä, jatko on helpompi hahmottaa. Pohjavillaa poistetaan tarvittaessa nypittävältä alueelta, jotta peitinkarva erottuu paremmin.
Niska ja kaula nypitään aina karvasaumaan asti, kaulan alapuoli ajellaan koneella.
Selkä nypitään kokonaan hännäntyveen asti. Alaselkä on usein kipuherkempi alue, nypi siis sieltä kerralla vähemmän.
Lavan, rintakehän, kylkien ja takareisien nyppiminen on helpompaa, kun koira käännetään kyljelleen. Koiralle herkimpiä alueita ovat eturinta, mahalinja, nivuset, ja reisien sivut.
Lapa nypitään kokonaan. Eturinnan karvojen nyppiminen riippuu koiran rakenteesta: mikäli koiralla on vähän etukulmauksia ja vähäinen eturinta, karvoja voi jättää enemmän antamaan etuosalle muotoa.
Olkavarsi nypitään kohtaan, jossa etujalka liittyy rintakehään. Toinen kiintopiste on kyynärpää.
Nypi pisimmät jalkakarvat. Mikäli jalkakarvat ovat pehmeät ja niissä on paljon pohjavillaa, villaa jalkoja pohjavillaveitsellä.
Nypi kyljet riittävän alas, jotta mahan sivuille ei jää liehuvaa ”helmaa”. Vatsan alle jätettävistä mahakarvoista muotoillaan saksilla koiran alalinja.. Jätä etujalkojen
taakse vähän enemmän karvaa, ettei koiran eturaajat näytä irtonaisilta.
Seuraa vatsan linjaa, ja nosta nypittävä linja nousemaan kohti nivusia.
Jätä reiden etureunasta karvaa nyppimättä n. peukalon leveydeltä, jotta karvoja jää riittävästi reiden muotoiluun. Lopeta nyppiminen 1–2 cm kintereen yläpuolelta. Reiden takaosa nypitään karvasaumaa myöten.
Häntää nyppiessä pidä siitä toisella kädelläsi tukien. Nypi hännän päältä vain pisimmät ja helposti irtoavat karvat, älä nypi häntää kaljuksi.
Nypi päälaelta kerralla vain vähän karvoja. Saat päälaen ihon liikkumattomaksi, kun kierrät sormet koiran kuonon ympärille sulkien sormien sisään myös kulmakarvat. Nypi päälaki korvien välisen alueen leveydeltä. Jos kallon sivuilla olevat karvat ovat riittävän pitkät ja irtoavat, voit nyppiä myös ne.
Päälaen karva on yleensä pehmeämpää eikä kerrostunutta kuten runkoturkin karvat, joten se voi mennä nypittäessä kaljuksi. Saat päälaen kerrostumaan, kun nypit siitä muutaman viikon välein pisimmät karvat pois.
Kulmakarvat alkavat heti koiran otsapenkereen yläosasta. Jos päälaen nyppii liian pitkälle, sen ja kulmakarvojen väliin jää kuoppa. Jos karvaa taas jättää liian runsaasti, pää näyttää raskaalta eikä profiili ole oikeanlainen.
Korvalehtien ulkopinnan karvat kannattaa nyppiä ajoittain, näin niiden väri säilyy parempana. Koska korvalehdet usein ajellaan, niiden nyppiminen voi olla hankalaa, kun karvat eivät pääse kasvamaan ”kypsiksi”. Tällöin korvan ulkopinnan karvojen kannattaa antaabkasvaa jopa muutaman sentin pituiseksi ennen niiden nyppimistä. Korvien ulkoreunat leikataan saksilla
siisteiksi.
Korvalehtiä nyppiessäsi tue korvaa toisella kädelläsi, nypi kerralla vain muutama karva. Jätä korvalehden reunoilta karvat nyppimättä n. 1 cm alueelta: tämä ehkäisee ns. verikorvan syntymistä.
Kun koira on nypitty, se pestään miedolla shampoolla, föönataan kuivaksi sekä siistitään ajamalla ajeltavat alueet ja tekemällä saksimistyöt.