Slide
Kuva: Sanni Oikarinen

Konetyöt

Koiran posket, kaula, korvat, alavatsa, nivusten sisäpuoli sekä peräpeili ajellaan koneella. Etenkin nivuset ja peräpeili ajellaan säännöllisesti, näin paikat pysyvät puhtaampina ja takuttomina.
Hygienian turvaamiseksi ajele posket, kaula ja korvat ensin ja peräpeili ja nivuset vasta viimeisenä, tai käytä näille alueille kahta eri terää. Huomioi terän kuumentuminen: kokeile ajoittain terää kättäsi vasten. Liian kuuma terä polttaa koiran ihoa. Teriä on hyvä olla vähintään kaksi: terän kuumentuessa liikaa keskeytä ajelu terän viilenemisen ajaksi tai vaihda tilalle toinen terä.

Mahanalus / nivuset
Aseta koira pöydälle kyljelleen tai nosta se takajalkojen varaan seisomaan, pyydä tarvittaessa kaveri avustamaan.
Nartuilla mahanalus ajellaan toiseen nisäriviin asti, uroksilla n. 2–3cm siittimen kärjestä eteenpäin. Ole varovainen ulkoisten sukuelinten karvoja ajellessa.

Korvat
Korvalehdet ajellaan sisä- ja ulkopuolelta. Tue korvalehteä kämmenelläsi ajelun ajan. Aja korvalehden keskiosasta ulospäin, jotta et vahingossa leikkaa haavaa korvalehden reunaan. Varo etenkin korvan sisäpuolen reunassa olevaa pientä ”taskua”. Korvakäytävästä kasvavat karvat poistetaan nyppimällä.

Peräpeili
Peräpeiliksi kutsutaan reisien takaosan ajeltavaa aluetta.
Ajele peräaukon ympärystä ja muu peräpeili karvasauman rajojen sisäpuolelta – tämän alueen saa ajaa ihan lyhyeksi.
Hännän alapuolisen osan tyvestä ajellaan vastakarvaan n. 5 cm (p & s -värisillä ja mu-hoilla se vaaleampi alue). Loppuosa hännän alapuolesta ajellaan myötäkarvaan tai siistitään ohennussaksilla.
Reisien takaosasta vain siistitään karvaa, raja on hieman kintereen yläpuolella. Tämän voit tehdä varovasti koneella ”veistäen”, ohennussaksilla tai jos karva antaa myöten, nyppimällä. Takaosaa siistiessä mene koiran sivulle, jotta näet sen profiilin. Lyhennä karvaa niin, että koiran takaosan linjat tulevat esille. Reisien välistä (sisäosasta) ajellaan terän lyhyen sivun levyinen kaistale (B). Älä aja reisien sisäsivuja liian syvälle ja alas, jotta koira ei näytä länkisääriseltä.

Kaula ja pää
Kaula ajellaan ”V:n” malliselta alueelta. Aloita kaulan ajelu rintalastan (A) yläpuolelta, ”V:n” kärjestä. Aja vastakarvaan kohti koiran alaleukaa (B).
Seuraavaksi ajele posket. Jos karvat ovat pitkiä, jaa ne kammalla ajettaviin ja säästettäviin karvoihin. Päänsivun selkeimmät ajelupisteet ovat korvan tyvi ja silmän ulkonurkka. Jaa partakarvat silmän ulkonurkasta alaspäin. Aja koneella linja korvan tyvestä silmänurkkaan (A). Nosta korvalehti ylös ja ajele posket seuraten kammalla tekemääsi linjaa kunnes kohtaat kaulaan ajamasi linjan (B). Jätä tässä vaiheessa ennemmin liikaa karvaa poskiin ja leuan alle kuin että tulet ajelleeksi liikaa partaa pois.
Aja loput kaulasta. Hyvä raja on ajaa karvasaumaan asti. Terän ulkosyrjä kulkee siis loivasti ”V:n” kärjestä eli rintalastasta kohti korvan takasyrjää.