Slide
Kuva: Josefiina Niska

Harrastaminen

Jokaisen koiran oikeuksiin kuluu, että sille opetetaan taitoja, joiden ansiosta elämä on miellyttävää ja turvallista. Tällaisia ovat peruskäytöstavat, kuten odottaminen, luoksetulo, kontakti ohjaajaan, ihmisten jatoisten koirien  kohtaaminen ja hihnassa kulkeminen. Koiran tulee myös oppia käsittelyyn liittyvät asiat, esimerkiksi turkin ja hampaiden hoito ja kynsien leikkaaminen. Kun koiralle on opetettu, että sen tutkiminen kirsusta hännänpäähän on mukava juttu, eläinlääkärillä ja trimmaajalla käynnit onnistuvat hienosti. Pennun kanssa kannattaa osallistua osaavan kouluttajan järjestämälle pentukurssille, jossa hyödyllisiä perustaitoja pääsee opettelemaan ohjatusti.

Kääpiösnautseri on erinomainen harrastuskoira. Se on nopea oppimaan, nauttii yhdessä tekemisestä ja kaipaa aktivointia. Päivittäisen liikunnan lisäksi koiralla onkin hyvä olla myös mieleisiä harrastuksia.
Kääpiösnautserin kanssa voi tähdätä myös kokeisiin ja kilpailuihin, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla tavoitteena. Tärkeintä on, että te molemmat nautitte yhdessäolosta ja voitte hyvin! Kääpiösnautseria koulutettaessa on tärkeää käyttää nykyaikaisia positiivisen vahvistamisen koulutusmenetelmiä, jotta
harrastaminen on mukavaa ja koira sisäistää opetettavat asiat hyvin. Seuraavassa esimerkkejä yleisimmistä koiraharrastuslajeista (lähteenä käytetty Kennelliiton ja lajiliittojen nettisivuja).

Kennelliiton kaverikoirat ja lukukoirat

Kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koira tuo iloa, elämyksiä ja läheisyyttä ihmisille, joilla ei ole omaa koiraa. Kaverikoiraohjaajat vierailevat koiriensa kanssa esimerkiksi lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona erilaisissa asumisyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa.
Lue lisää kaverikoiratoiminnasta

Lukukoiralle lukeminen on osa lukemaan innostamista. Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei arvostele eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä. Lukukoirat työskentelevät pääasiassa kirjastoissa. Lukukoiratoiminta on osa eläinavusteista toimintaa ja se perustuu vapaaehtoisuuteen.
Lue lisää lukukoiratoiminnasta

Agility

Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu. Agilityssä ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi. Ratatyyppejä on kaksi: agilityrata ja hyppyrata. Radalla on yleensä 12–20 estettä. Agilityssä menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa. Agility sopii hyvin vauhdikkuudesta nauttiville kääpiösnautsereille ja niitä näkeekin usein agilitykentillä ja kilpailuissa.
Lue lisää agilitystä

Tottelevaisuuskoulutus

Toko tarkoittaa tottelevaisuuskoetta tai tottelevaisuuskoulutusta. Toko sopii kaikille koirille. Tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.
Lue lisää tokosta

Rally-toko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenlaiset koirat ja ihmiset. Rally-toko on kehitetty aivan tavallisia koiria ja koiranomistajia ajatellen. Lajin tavoitteena on luoda ohjaajan ja koiran välille hyvä yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Rally-tokossa suoritetaan tehtäviä radalla
olevien kylttien mukaisesti. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.
Lue lisää Rally-tokosta

Koiratanssi

Koiratanssissa ohjaaja ja koira suorittavat hyvin suunnitellun ja harjoitellun ohjelman musiikin tahdissa. Ohjelmassa huomioidaan koiran erityisominaisuudet ja se ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä. Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta, sillä siinä yhdistyvät koirankoulutustaidot ja taiteellinen ilmaisu.
Koiratanssi sopii kaikenlaisille koirille ja ohjaajille. Monipuolisena ja aina uusia haasteita avaavana lajina koiratanssi edistää niin koiran kuin ohjaajankin fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
Lue lisää koiratanssista

Nosework

Nosework on mukavaa tekemistä sekä ihmisille että koirille. Haisteleminen on koiralle lajityypillistä ja erittäin mieleistä toimintaa ja se parantaa koiran hyvinvointia. Nosework on alun perin kehitetty rescue-koirien aktivointiin ja edelleen lajin tavoitteena on mahdollistaa kaikenlaisten koirien harrastaminen, noseworkia voivat harrastaa myös arat ja vaikkapa sokeat koirat. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole. Koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä. Nosework on hyvä laji harrastettavaksi omassa kodissa aktivoinniksi, mutta usein sitä harrastetaan myös kursseilla harjoitellen ja tavoitteeksi voi ottaa myös kokeet. Kokeissa etsitään hydrolaattihajuja, joita ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää, koska ne ovat liian voimakkaita koirille. Ennen kokeeseen osallistumista koirakko suorittaa hajutestin, jossa testataan, että koira tunnistaa etsittävän hajun ja ohjaaja pystyy havaitsemaan, että koira on löytänyt hajulähteen. Kaikkien osioiden nosework-kokeissa suoritetaan etsintöjä neljässä eri osa-alueessa: laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Yhden osion kokeissa etsitään neljä etsintää samassa osa-alueessa (esimerkiksi neljä ulkoetsintää). Etsinnässä pyritään välttämään virhepisteitä, joita voi tulla esimerkiksi jos koira vahingoittaa laatikkoetsinnässä laatikoita. Jokaisessa etsinnässä on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä.

Lue lisää noseworkista

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyharrastus on suosittua kääpiösnautsereiden kanssa. Koiranäyttelyitten perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset, rekisteröidyt ja
tunnistusmerkityt koirat. Näyttelyssä ulkomuototuomari arvostelee koiran ja antaa sille kirjallisen arvostelun sekä laatuarvostelun. Epävirallisissa näyttelyissä (match show) on hyvä harjoitella koiran kanssa näyttelyssä esiintymistä ja koiranäyttelykäytäntöjä. Yleensä kasvattajat auttavat mielellään
näyttelyharrastuksessa.
Lue lisää koiranäyttelyistä